Visit Lidingö - Lidingös besöksportal

Hem

Resa på Lidingö

Bussarna till Lidingö startar alla vid Ropsten, i direkt anslutning till tunnelbanans slutstation för linje 13. De flesta bussar kör sedan till Lidingö centrum innan de fortsätter till olika delar av ön.

Linjerna 203, 222 och 225 viker dock av till norra Lidingö så snart de kommit över Lidingöbron och passerar inte centrum.

Buss 203, som är tvärförbindelsen på ön, kommer till centrum efter att först ha kört till Näset och Lidingövallen. Därefter fortsätter den till Larsberg. Mellan Larsberg och Rudboda kör den andra tvärförbindelsen, linje 238.

Busstrafiken på södra delen av ön kommer inte längre än till Kottla (linje 201). Den kollektiva trafiken sköts istället av Lidingöbanan. Länk till karta med Stockholms spårbundna trafik.

Den 21 juni 2013 slutade de gamla vagnarna på Lidingöbanan att rulla. Därefter skedde en upprustning och i oktober 2015 började nya vagnar trafikera banan mellan Ropsten och Gåshaga brygga.

På Lidingö körs även två s.k. Servicelinjer, 921 och 923, under dagtid måndag – fredag. De är främst avsedda för äldre och funktionshindrade, men alla är välkomna att åka. Den vanliga SL-taxan gäller.

Från den 9 januari 2017 är hela Stockholm en enda taxezon. Det innebär att det behövs en enkelbiljett för att komma till Lidingö eller någon annan ort i länet. Tidszonen är 75 minuter.

På natten, efter klockan 01.00, när de ordinarie bussarna och Lidingöbanan slutat köra, finns två nattlinjer på ön, 291 och 293. De startar bägge vid Sergels torg i Stockholms centrum. Linje 291 går via Ropsten och Lidingö centrum till södra delen av Lidingö, ut till Gåshaga. Linje 293 går, också via Ropsten och Lidingö centrum, till norra delen av Lidingö. Linjen vänder vid Södergarnsvägen/Östra Rudboda.

Länk till SL:s sida, med alla buss- och spårvägstider. Här finns också information om biljettpriser.

På Lidingö finns cirka 40 kilometer cykelvägar, många asfalterade, som delas med gående. Delar av Lidingöloppets 30 kilometer långa bana är också idealisk för cyklister. Glöm bara inte att använda ringklockan i förväg när du har gående en bit framför dig.

Parkering på Lidingö. På parkeringsplatser med vägmärket “Parkering” (ett P) får fordonet parkeras enligt de tidsanvisningar som visas. Tiderna varierar från 30 minuter till 2 timmar utanför Coop och Systembolaget i centrum, 2 timmar på Stadshusparkeringen och andra kommunala parkeringsplatser upp till 7 dygn.

Datumparkering. Särskilda parkeringsregler för datumparkering och veckodagsparkering gäller vintertid mellan 1 november och 30 april. Mellan klockan 00.00 – 16.00 är det då förbjudet att på udda datum parkera på den sida av gatan som har udda adressnummer. På jämna datum gäller förbudet på gatusidan med jämna adressnummer.

Veckodagsparkering. Det råder förbud att parkera under dagtid viss veckodag enligt särskild skyltning på platsen.

Zonindelad boendeparkering gäller sedan 2021 i Torsvik, Baggeby-Bodal och Näset. Är du fordonsägare och folkbokförd i något av områdena kan du söka digitalt boendeparkeringstillstånd via vår e-tjänst se denna länk.

P-skiva. Parkeringsskiva behövs när du parkerar i Lidingö centrum. Här får man parkera i högst två timmar i följd. På parkeringen utanför Coop och Systembolaget är det endast tillåtet att parkera 30 minuter (i gatuplan) och två timmar (i källaren). P-skivor finns i Stadshuset och i några butiker i centrum. Tidsbegränsning med p-skiva förekommer även på andra platser på Lidingö. På endast ett fåtal parkeringar gäller avgifter, och då oftast bostadsområden. I en del bostadsområden med privata vägar krävs särskilda parkeringstillstånd.

Felparkeringsavgiften på Lidingö är i allmänhet 500 kronor. Parkerar du felaktigt på en parkeringsplats för rörelsehindrade är avgiften 700 kronor. Läs mer på stadens hemsida.

Sidan uppdaterad 28 december 2023

© visitlidingo.se 2024