23/4-20/5. Planförslag för Energihamnen i Värtan

Illustration över den föreslagna Energihamnen i Stockholm med Cementas anläggning till höger i bild. Vy från Lidingö Illustration: Urban Design.

Så här kan Energihamnen i Värtan se ut från Bodal och Larsberg i farmtiden. Hjorthagens kyrka skymtar i mitten av bilden. Det som saknas är några lastbåtar med cement. Illustration: Stockholms stad
Planförslag för Energihamnen i Värtan
Stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden växer fram. I över 100 år har området präglats av hamnverksamhet och industrier. Flera av dessa har flyttats eller lagts ner men ett antal verksamheter blir kvar, tillkommer och utvecklas, såsom verksamheterna i Energihamnen som är nödvändiga för stadens energi- och cementförsörjning.
Från 23 april till 20 maj är detaljplanen för Energihamnen ut på granskning. Se denna länk
Viktiga verksamheter för Stockholm
En väl fungerande energi- och cementförsörjning är viktig för staden och Energihamnen är en lämplig plats för denna typ av verksamheter, med tillgång till både hamn, Norra länken och industrispår. I Energihamnen planerar Stockholm Exergi för Europas största Bio CCS-anläggning, för vilken mark- och miljödomstolen gett miljötillstånd. När anläggningen är klar kommer den att kunna fånga in 800 000 ton koldioxid per år, vilket är mer än vägtrafiken i Stockholm släpper ut under samma period. Planen är att verksamheten ska kunna tas i bruk 2028. Genom att flytta cementdepån till Energihamnen samlokaliseras denna med den betongindustri som redan ligger där, vilket ger färre transporter samt modernare industribyggnader.
Cementdepå
Idag ligger den cementdepå som försörjer Stockholmsregionen med cementmaterial i Lövholmen. För att möjliggöra stadsutveckling i Lövholmen har andra platser för en cementdepå studerats. Efter omfattande utredningar är bedömningen att Heidelberg Materials (före detta Cementa) att Energihamnen är den lokalisering som bäst uppfyller verksamhetens krav på tillgänglighet, det vill säga angöring av stora fartyg, möjligheter för transporter att nå ut på vägnät snabbt och effektivt samt järnvägsförbindelse. Under våren 2024 har ett samråd genomförts inför tillståndsansökan som planeras att lämnas in till mark- och miljödomstolen under våren 2025.
Varför flyttas cementdepån i Liljeholmen till Energihamnen istället för att ligga kvar?
Lövholmen där cementdepån ligger idag är utpekat som ett stadsutvecklingsområde i översiktsplanen där cirka 1 800 bostäder planeras för ska byggas. Heidelberg Materials vill flytta sin verksamhet. Genom att flytta cementdepån till Energihamnen samlokaliseras denna med den betongindustri som ligger där redan idag, vilket ger färre transporter samt modernare industribyggnader. Här finns också för cementindustrin viktig tillgång till industrispår, hamn och närhet till Norra länken samtidigt som mark frigörs för bostäder i Lövholmen.