Visit Lidingö - Lidingös besöksportal

Hem

Kulturvandringar

Bilden tagen vid en visning på privatägda Lidingsbergs gård, som öppnades för allmänheten under en dag i september 2007.

Bilden tagen vid en visning på privatägda Lidingsbergs gård, som öppnades för allmänheten under en dag i september 2007.

Kulturvandringar

Lidingö stad har ställt samman sex olika vandringar genom både bostadsområden och grönområden, förbi berömda hus och platser. Klicka på kulturvandringarna, som är pdf-filer.

Från Dalängen till Grönsta (pdf, 130 kB)
En vikingafarled, en sägenomspunnen mosse, en försvunnen gård och en flygpionjärs experimentverkstad. Det kan du uppleva under promenaden som utgår från Dalängen och slutar i Grönstaområdet, i dag mest förknippat med Lidingöloppet.

Från Kyrkviken till Ekholmsnäs (pdf, 1 MB)
Vandringen går förbi Lidingös äldsta handelsbod, den första krogen och den äldsta skolan. Se kvarnen som en gång fanns på Södermalm, och Kaptensstugan i Kyrkviken. Promenaden avslutas vid Ekholmsnäs gård, som “Lidingökungen” Johan August Zetterberg köpte på 1800-talet.

Från Mölna till Gångsätra (pdf, 1 MB)
Den här kulturvandringen utgår från Kottlasjön, som också kallades Mölna träsk. Se Skärsätra gård, där man tillverkade fruktvin i början av 1900-talet. I Kappsta föddes Raoul Wallenberg, och till hans minne finns en portfölj i brons där grunden till hans föräldrahem en gång låg.

Från Torsvik till Mosstorp (pdf, 1 MB)
Med start från Stureplatån går du genom arkitektritade villakvarter, ser Carl Milles ängel, passerar Foresta, Flaggberget och Herserud villastad. Från Hersby vattentorn har du sedan bra utsikt över Lidingö.

Från Larsberg till Baggeby (pdf, 240 kB)
Under den här vandringen från Larsberg får du uppleva Ekbacken, se inloppet till Stockholm, Bodals och Baggeby gård.

Från Bo till Garbo (pdf, 110 kB)
På den här promenaden får du bland annat se Bo gård och Mauritz Stillers villa Rutsdal. På Askrikefjärden spelade Greta Garbo in en sekvens ur filmen “Gösta Berlings saga”. På Bosön finns både Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum och idrottshögskola och Dalakolonin, en koloniträdgårdsförening med anor från tidigt 1900-tal.

© visitlidingo.se 2024